Tips & råd

Bilder

Bilder tagna på Dansstämman 2019 som är fria att använda ser du nedan. Klicka på bilden för att öppna den. Högerklicka på den stora bilden och välj Spara bild som.

Andra gratisbilder att använda finns tex på Pixabay.com

Söker du bild att använda till ditt dansevent i Kalendariet? Om du inte har någon egen kan du använda denna anpassade bild .

Checklista - Planera dansevent

Hämta filen här:

Checklista planera dansevent

FaR - Fysisk aktivitet på recept

Inspelning från nätverksmöte 18 oktober 2021. OBS ! Inspelningen är endast för internt bruk.

Nätverksmöte 18 oktober 2021
Passcode: We+z*77F   Skriv gärna in passkoden manuellt, spola fram filmen 14 minuterdär börjar sändningen om FaR.

FaR kontakter i distrikten oktober 2021
Här finns kontakter till de som är ansvariga i respektive region.

 • Varje region har sitt eget upplägg för hur de organiserar och utbildar aktörer inom FaR. I vissa regioner krävs en Aktivitetsarrangör och vissa regioner har man valt att knyta till sig FaR-ledare utan Aktivitetsarrangör. Vad som gäller för din region kan du få information om genom att kontakta respektive idrottsförbund. Ingbritt har skickat kontaktnamn för alla regioner, se bifogad fil.
 • I Stockholm har man valt att ha FaR-aktivitetsarrangörer som i sin tur har FaR-ledare knutna till sig. För att bli certifierad som arrangör, krävs att man har en fysisk plats att utöva sin aktivitet på. Kan vara egen lokal, hyrd lokal eller utomhusDet innebär att Frigörande dansföreningen inte kan bli FaR-aktivitets arrangör.
 • För dig som tycker det här är intressant kan efter kontakt med ansvarig i respektive region, gå en utbildning, som ger dig möjlighet att presentera dig på registret för FaR ledare i din region. I de fall där FaR-aktivitetsarrangör krävs, kan du som utövare först certifiera dig som arrangör och sedan som ledare.
  Krävs det att den som certifierar sig som arrangör och endast knyter sig själv som FaR ledare har en fast lokal? Det går bra att hyra in sig i lokal, bara lokalens ”ägare” är villig att informera sin personal när det kommer en person med ett FaR så bemötandet vid entrén blir bra (men det pratar vi mer om på certifieringen). Då blir det danspedagogens företag som syns på FaRledare.se. 
 • För att bli registrerad som FaR aktivitetsarrangör/ledare underlättar det om du har eget företag, om du driver din verksamhet som hobbyföretag, går det säkert att ordna så att du får behörighet att lägga upp din verksamhet ändå. Regionansvarig kan svara på det.
 • Exempel på presentation av en aktör inom dans som är FaR ledare: FaR ledare inom dans 
 • Information om FaR : Information om FaR
Film

Hösten 2022 skapades en film för att visa på känslan att dansa Frigörande dans. Att användas i marknadssyfte för att locka deltagare till våra danser.

Filmen premiärvisades via ett Zoom möte. Länk till filmen: https://youtu.be/1uXotpe7fG0 

Zoommötet spelades in och du kan ta del av mötet där vi berättar om filmens tillkomst, fotografens berättelse, höra hur vi sprider filmen, så kan du klicka på Zoom länken nedan, filmen är ca 45 minuter.
https://us02web.zoom.us/rec/share/SAF5S0-GWvJVX_yuX0ZJCMVmijDE6rx5eC3Ia2uTFDA1iE-r4s1eKxUU9_1G4xJ-.M3T-dXmObsl5Wnc-
Passcode: *.u7tw@9

Marknadsföringsfilmerna
2 minuter: https://youtu.be/1uXotpe7fG0 
1 minut : https://youtu.be/jpPSf-InBF0
1 minut: https://youtu.be/ZGx73UZLer0
20 sekunder: https://youtu.be/UdhHBfR_D1A

Tips på hur vi kan hjälpas åt att sprida filmen.
Vi kan använda alla kanaler i sociala media – facebook, instagram, youtube (+andra om du använder det tex LinkedIn, TikTok).

Här är länk till filmen på Frigörande dans föreningens Youtube kanal: https://youtu.be/1uXotpe7fG0

 • Kopiera gärna länken och skicka i mail, nyhetsbrev, inbjudan till dans och på dina inlägg i sociala media. Be gärna dina mottagare att se och gilla filmen.
 • Här är länken till föreningens Youtube kanal https://www.youtube.com/@frigorandedansforeningen1403 gå gärna in och prenumerera på kanalen och gilla filmen där.
 • Filmen finns nu på Facebook (FB) som ett inlägg på vår sida Frigörande Dans i Sverige – Gilla inlägget och dela gärna inlägget vidare till dina vänner.
 • Gör gärna dina egna inlägg på FB delningsbara, så att dina vänner kan dela dem – om det känns rätt för dig – uppmana gärna dina vänner att dela vidare.
 • Använd gärna #Frigörandedans på dina egna inlägg i FB så blir inlägget sökbart. 
 • Filmen kommer också finnas på föreningens hemsida (som länk till Youtube).
 • Vi kommer så småningom även använda kortare versioner av filmen för sociala media.
Forskning - Kicki Nordström - Nätverksmöte 8 dec 2022

Kicki Nordström, medlem av FDF, har i sitt arbete som fysioterapeut forskat på smärtpatienter som får dansa Frigörande dans. Vid ett nätverksmöte med medlemmar berättade hon om sitt arbete. Se inspelning från mötet här.

Klicka på länken nedan och ange Passcode. Filmen är för internt bruk i föreningen.

Nätverksmöte 8 december 2022 – Kicki
Passcode: a4#fKb%t

Inspiration

Inspiration på uttryck, att tänka på, övningar och musik för ett danspass. Material inkommit från medlemmar. December 2021.

Inspiration – Frigörande dans
Övningar – Frigörande dans
Musikinspiration

Önskar du denna fil i excel, kontakta info@frigorandedans.net. I excelformat kan du få enklare information om vad låtarna kan passa till etc.

Åsa Löfströms danspass med jultema 2020. Julpass av Åsa Löfström 2020
Lisa Hjulström danspass ca 60 minuter Danspass ca 60 min
Lisa Hjulström Start/landning Starter Lisa Hjulström

Marknadsföring

Nyhetsbrev: skapa ditt eget register med mottagare och använda ett mejlprogram för upplägg och utskick. Här är två förslag Get a newsletter och Mailchimp.

Facebook: Frigörande Dans i medveten närvaro (föreningens sida). Andra danssidor att lägga in ditt evenemang på i Facebook, sök grupper på Frigörande dans.

Föreningens Kalendarium Inlägg av dansevent

Tips från Gerd Wallin, som höll information om digital marknadsföring på nätverksmötet december 2021. Här finns information från mötet. Sociala medier 2021 COK

Musik

Appar att ha i mobilen som lyssnar av en låt och ger dig titel och artist: SoundHound och Shazam.

Spotify, om du har en favorit låt, kör funktion radio på den, så får du upp liknande låtar.

Gratismusik: Bensound. Googla även på ”royalty free music”.

Prissättning

Att ta hänsyn till när du sätter pris på en kurs. Något riktpris finns inte framtaget.
– Är det ett eget evenemang eller har du blivit tillfrågad om offert
– Förberedelsetid
– Lokalkostnad
– Restid – kostnad
– Antal deltagare
För dig som har företag:
– Momssatsen är 6% för dans
– Blir du däremot anlitad av ett företag som dansinspiratör och ska fakturera är momssatsen 25% 

 

Sociala medier

Följ och dela gärna föreningens sociala medier:

Facebook: Frigörande Dansföreningen

Instagram: frigorande_dans_i_sverige 

STIM/SAMI

Arrangerar du egna dansevent gäller att du ska betala för musiken du spelar. Se vidare under STIM respektive SAMI:s hemsida. Är du anlitad t ex av ett studieförbund, ska de ha ett avtal med STIM/SAMI.

Information från STIM/SAMI 2022 STIM & SAMI

Stödord - Vad är Frigörande dans?

Nedanstående diskuterades fram på Dansstämman 2019. Att använda i reklam, när du får frågor etc. 

 • Rörelsemeditation/Fritt/Kravlöst/Slutna ögon/Alla kan dansa/Friskvård/Dansa utifrån dig själv. (Mikael /Åsa)
 • Prestationsfri rörelse till musik/glädje/livsinspiration/vardagsstyrka (Marika/Madelene)
 • Sanning, mindfulness, kroppsmedvetenheten, komma hem, meditation i rörelse, dansmeditation, lyssna på kroppen, kravlöst, ingen prestation, varierande musik, tillåtande, (frihet), andning. (Maria/Penny)
 • Fridans där du rör dig som du vill till musiken. Du stärker din självkänsla när du bestämmer själv. Rörelser främjar hälsa och humör. (Annelie/Monika)
 • Beskriv hur det är för mig. Fria rörelser. Avslappning. Fråga andra vad tänker du på när du hör Frigörande dans? (Matilda/Lisa/MiaMaria)
 • Din egen dans – inget du behöver lära dig. Följ din kropps impulser. Helt kravlöst. Ger glädje. Bra motion. Prestationslöst. (Annikki/Margret)
 • Rörelse i medveten närvaro. Hjälp till att må bra i knopp och kropp. Inspiration till rörelse gamla/nya. Aktivt lyssnande. Musiken leder dig. Kroppen är ditt instrument. (Marta/Hanna)
 • Lekfullt, Inne från och ut, Lyssnar på Kroppen, Fria rörelser, tillåtande, lyssna, glädje, livsbejakande, mer leende (?), meditation i rörelse, dans för kropp och själ, själsdans, komma hem, landa i sig själv. (Tina/Jenny).
 • Mindfulness i rörelse, dansa utan krav, meditativt, resan till dig själv, möta sig själv. (Dunja/Ulla)
 • Glädje, mindfulness i rörelse, uttrycka sig genom kroppen. (Carmen/Titti)
 • Fria rörelser till musik, kravlös. Inspiratören leder dig till att leda dig själv, hitta dina rörelser. Följa din kropp. (Morgan/Agneta)